woensdag 22 oktober 2014

Bordspel : Can't stop & Hacienda

Dit weekend waren de spellenvrienden op bezoek maar er was weinig tijd voor het betere bordspel want ze zijn ook onze geocaching-vrienden en toevallig was er net een event in het dorp verderop waardoor er bijna 40 nieuwe geocaches uit waren gekomen. Dit gecombineerd met het uitzonderlijke mooie herfstweer deed ons natuurlijk de spellen aan de kant schuiven en de buitenlucht opzoeken.
Na een dag schatten zoeken, eendjes volgen, puzzels kraken en in je onderbroek op een huishoudtrap in de beek staan (alles voor het team niet waar) wilden we thuis aan tafel gaan maar dat was buiten de kids gerekend. Die wilden namelijk voor het dessert zorgen in de vorm van eigengemaakte appelflappen. Zo een onderneming werkt prima onder de leiding van ik-mag-bijna-naar-de-hotelschool-dochterlief dus wij hadden als volwassenen nog even de tijd voor een kort ontspannend spelletje. Sinds ons spellenweekend in de Ardennen afgelopen zomer hebben we hiervoor het ideale spel gevonden : Can't stop.  Een luchtig dobbelspel waar het op neer komt om op tijd te stoppen. Niet te vroeg want dan ben je een watje en gaat de tegenpartij met de winst lopen. Maar ook niet overmoedig worden en lang blijven doordobbelen want dan ben je plots alles kwijt. De "moeilijkheid" van het spel zit hem dus in de menseigen kwaliteit te willen blijven doorgaan als je de overwinning al bijna ruikt.



Later in de week hebben de wederhelft en ik nog een ouder spel uit de kast gehaald : Hacienda. Dit hebben we leren spelen op het allereerste Zuidspel dus dat is al even geleden. Dit speelt heel vlot maar heeft wat meer regels en acties dus met nieuwe spelers heb je altijd een proefspel nodig om daarna allemaal met gelijke kansen aan het echte spel te kunnen beginnen. Het is daardoor iets minder toegankelijk maar voor mensen die de Kolonisten van Catan beginnen te ontgroeien kan dit perfect. Je maakt hier kuddes en landgoederen, hoe groter hoe meer punten. Hoe waardevoller (grenzend aan water of een marktplaats) hoe meer punten. Dit is een echt pestspelletje en daarmee scoort het al meteen wat hoger bij mij. Je kan anderen flink in de weg zitten, bij een goedgelegde tegel zelfs compleet blokkeren zodat een landgoed waardeloos wordt bij de puntentelling. Niet geschikt dus voor wankelende vriendschappen of huwelijken die op springen staan. Maar als u er tegen kan om eens goed geviseerd te worden dan bent u welkom voor een potje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten